Digital hållbarhetsfrukost 27/5: Region Stockholms arbete för minoriteters rättigheter

Den här morgonen får du tal del av två exempel på hur Region Stockholm arbetar för minoriteters rättigheter, så väl i länet som i andra delar av världen.

Hållbara leveranskedjor - möjligheter och hinder

Hur kan Region Stockholm, som upphandlande myndighet, motverka kränkningar av mänskliga rättigheter i leveranskedjorna? Vi tittar närmare på Region Stockholms systematiska arbete och på ett konkret exempel: uigurernas situation i Kina. Allvarliga brott mot mänskliga rättigheter har identifierats i regionen Xinjiang som riktar sig mot uigur-befolkningen och andra turkiska och muslimska folkgrupper på grundval av deras religion och etnicitet. Flertalet produktområden som Region Stockholm upphandlar riskerar att vara tillverkade i fabriker där tvångsarbete förekommer. De högsta riskerna finns inom IT & kommunikation, förbrukningsvaror, yrkeskläder och skor, möbler och fordon. Hur kan Region Stockholm arbeta för att minimera riskerna?

Talare: Kathleen McCaughey, strateg hållbara leveranskedjor, Hållbarhet och internationella frågor, regionledningskontoret

Nationella minoriteters rättigheter - arbete för att främja och skydda

Den svenska minoritetspolitiken har som mål att ge skydd för landets nationella minoriteter och stärka deras möjligheter till inflytande samt stödja de historiska minoritetsspråken så att de hålls levande.  I Stockholms län uppskattas cirka 100 000 personer identifiera sig som tillhörande en nationell minoritet. Hur arbetar Region Stockholm för att främja de nationella minoriteternas inflytande, delaktighet, språk och kulturella identitet i länet? Du får veta mer om de nationella minoriteternas historia och bakgrund och varför de har särskilda rättigheter enligt lagstiftning.

Talare: Dilani Sätterström Brante, strateg för området nationella minoriteter och området funktionsnedsättning, Hållbarhet och internationella frågor, regionledningskontoret

 

Seminariet hålls via Teams och du anmäler dig nedan.

Välkommen!